Je leeftijd staat niet op je voorhoofd, daarom vragen we je legitimatie

< Terug

Bureau Nuchter: ‘Naleving leeftijdsgrens alcohol en tabak beter over de hele linie’

06 October 2016

6-7-2016. Uit onderzoek van Bureau Nuchter naar de naleving van de leeftijdsgrens alcohol en tabak 2016 in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS), blijkt die naleving over de hele linie verbeterd. Ketensupermarkten (63,3%) en slijterijen (61,8%) doen het opnieuw beter dan voorgaande jaren, maar verstrekkers als sportkantines (16,7%), cafetaria’s (28,6%) en horecagelegenheden (26,6%) blijven erg achter. De naleving van de verkoop aan 15-jarigen is de afgelopen fors gestegen.

Martin van Rijn over de resultaten: “Het is goed dat de naleving is verbeterd. Maar achterover leunen is er niet bij. Opnieuw blijven de sportkantines en horeca fors achter in prestaties. En omdat de prestaties zo verschillen, wil ik meer focus op die clubs en verenigingen waar de naleving slecht is. Daarom vraag ik gemeenten hun lokale toezicht meer te richten op de slecht presterende partijen en wil ik meer ‘naming en shaming’.”

Jongeren krijgen opvallend vaak alcohol via hun eigen sociale netwerk, zoals ouders, vrienden, broers en zussen. Van Rijn: “Ik vind het echt zorgelijk dat meer ouders alcohol geven aan hun kinderen. Ik vraag me af of ouders echt niet weten dat alcohol slecht is voor jongeren die nog in de groei zijn? Het is een misvatting te denken dat er zoiets bestaat als kinderen verstandig leren drinken. Het stimuleert me in ieder geval om door te gaan met de sociale norm campagne NIX18. Met veel nadruk op de sociale omgeving van jongeren. Gelukkig zijn jongeren de afgelopen jaren steeds minder gaan drinken. En dat is een hele goede zaak.”

Bijzondere zorg is nodig voor verkoop van alcohol via internet. Toezicht op deze branche is lastig voor gemeenten, omdat bedrijven regio-overstijgend werken. Van Rijn gaat odnerzoeken hoe het toezicht op dit punt kan worden verbeterd.

Lees meer op Rijksoverheid.nl

Lees hier het rapport van Bureau Nuchter