Je leeftijd staat niet op je voorhoofd, daarom vragen we je legitimatie

< Terug
alt

Albert Heijn

‘Gemotiveerd personeel is het allerbelangrijkst’

Martin Kruijmel is verantwoordelijk voor 22 winkels binnen Albert Heijn, in de regio Zuid-West. Binnen AH worden zijn winkels gezien als voorlopers als het gaat om het naleven van de alcoholleeftijdsgrens. Kruijmel: ‘Constante aandacht voor het onderwerp en personeel is key. Uiteindelijk wil je dat het personeel inziet dat je niet alleen geen alcohol verkoopt aan minderjarigen omdat het niet mag, maar ook omdat je het ook echt niet wil.’

Wat is de reden geweest dat jij je met jouw winkels hebt opgeworpen als voorloper?

Het is een onderwerp dat mij persoonlijk raakte, mede omdat ik zelf vader ben van kinderen in de leeftijd waarbij alcohol voor het eerst in het spel komt. Toen de tijd kwam dat mijn kinderen een bijbaantje als caissière bij Albert Heijn kregen, realiseerde ik me wat voor een verantwoordelijkheid het is voor een zestienjarige om ervoor te zorgen dat zij geen alcohol verkopen aan minderjarigen. Als winkelmanagement is het onze taak om caissières te coachen en het benodigde zelfvertrouwen te geven om de regels na te kunnen leven.

Hoe hebben jullie dat aangepakt?

We wilden dat ons personeel zich gesteund voelde en gemotiveerd zou zijn om streng te controleren. Een van de eerste dingen die ik heb aangepakt is het invoeren van certificaten. Kassières krijgen individueel een certificaat uitgereikt als ze slagen voor een controle. Dit bleek een gouden zet, de certificaten zijn zeer gewild en in meerdere winkels zijn heuse Wall of Fames ontstaan met foto’s van geslaagde medewerkers. Daarnaast worden de teams beloond met een NIX18-taart. Op die manier bedanken we ze voor hun scherpe oog.

Vervolgens heb ik een team van acht winkelmanagers om me heen verzameld die een ambassadeursrol op zich wilden nemen. Met dit team van ambassadeurs zorg ik voor de interne controles en het terugkoppelen van de resultaten. We zijn ooit gestart met acht enthousiastelingen, inmiddels hebben de ambassadeurs ervoor gezorgd dat we ruim 160 NIX-coaches rond hebben lopen. NIX coaches zijn teamleiders die zich in het bijzonder inzetten voor de naleving rondom alcohol en tabak. Ze zijn ook te herkennen aan de speciale badge die ze dragen in de winkel.

Verder zijn we een samenwerking aangegaan met het Erasmus Medisch Centrum. Medisch specialisten hebben onze NIX-coaches tijdens een college laten zien wat alcohol met een mensenlichaam doet en waarom het zo belangrijk is om streng op die naleving te letten. Onze werknemers waren daarvan allen erg onder de indruk, en raakten gemotiveerd om met het onderwerp aan de slag te gaan. Dit college herhalen we jaarlijks.

Een controle is in principe een keer in de week, is dat niet te weinig?

Controles vinden op regelmatige basis plaats, de frequentie scheelt per gemeente. In aanvulling op de controles registeren we daarnaast hoe vaak ons personeel kiest voor het vragen om legitimatie of iemand door laat lopen. Grofweg kan je zeggen dat een medewerker die vaak kiest voor de snelle oplossing, eerder op een fout wordt betrapt en te weinig om legitimatie vraagt. Een NIX-coach wijst de kassière in zo’n geval op het belang van het vragen naar legitimatie.

Hoe reageren jullie klanten op alle initiatieven?

Eerlijk gezegd moesten ze in het begin wennen, maar dit was ook onderdeel van het maatschappelijk debat en een ‘wenperiode’. Je merkt in alle winkels dat de discussie over de nieuwe wet en het beleid van Albert Heijn afneemt. Het draait zelfs om: personeel met een NIX-badge op krijgen vragen van geïnteresseerde klanten en worden gecomplimenteerd omdat ze kinderen beschermen tegen het drinken van alcohol.