Discotheek Lucky
In Rijssen staat discotheek Lucky, een begrip in de regio. Meerdere dagen per week worden hier feesten georganiseerd waar minder- en meerderjarigen op af komen. Ondanks een systeem met leeftijdsbandjes en streng letten op wederverkoop zijn er nog genoeg uitdagingen. Tijhuis: “In deze regio is het altijd geaccepteerd geweest om jong te beginnen met drinken, dat ging van generatie op generatie. Aan de andere kant zijn veel ouders hier zo streng dat kinderen niet met hun ouders durven te praten over onderwerpen als alcohol. Dat, gecombineerd met de puberteit waar de doelgroep in zit, zorgt ervoor dat we onze aanpak blijven aanpassen.”
Hoe kijk je terug op de eerste twee jaar na de nieuwe wetgeving?
Het gaat langzaam beter, maar wat mij nog het meest verbaast aan de afgelopen twee jaar is de enorme toename aan dronken jongeren aan de deur. Het indrinken lijkt te zijn toegenomen, alsof ze een buffer willen hebben voor de rest van de avond. Maar dat gaat natuurlijk niet, een lichaam is er niet voor gemaakt om die hoeveelheden te verwerken. Zeker niet als je zo jong bent.
Het indrinken houdt ook in dat jongeren geen kaartje meer kopen in de voorverkoop. Door het indrinken weten ze niet of ze nog wel binnenkomen dus besluiten ze op het laatste moment pas om uit te gaan.
Ook het praten over drugs is veranderd. Vroeger gebeurde dit stiekem, maar nu vang je hele gesprekken op over wat mensen gebruiken. Ik weet niet of het verhogen van de wetgeving daarmee te maken heeft, maar het lijkt op het waterbed-effect. Je probeert het ene probleem de kop in te drukken terwijl er aan de andere kant nieuwe problemen ontstaan.
Kan je dat uitleggen?
Het is de combinatie van de hier heersende mentaliteit en de puberteit. De noodzaak van de leeftijdsgrensverhoging wordt hier nog niet gezien, veel volwassenen zijn in hun jeugd begonnen met drinken en vinden het niet erg als hun kroost ook drinkt. En de jongeren zijn nieuwsgierig naar dat wat ze nog niet kennen natuurlijk, dat is nu eenmaal wat de puberteit met een mens doet.
Wat zijn jullie gaan doen om de leeftijdsgrens na te leven?
Het bandjessysteem werkt goed, dat maakt het voor het personeel makkelijker om minderjarigen te herkennen. Zodra we iemand betrappen met alcohol die dat niet hoort te hebben krijgt diegene een notering in ons logboek en een waarschuwing.
Verder zorgen we voor constante aandacht voor het onderwerp bij het personeel en zorgen we ervoor dat ons personeel nee dúrft te verkopen. Gemiddeld gezien zijn ze allemaal ouder dan onze bezoekers, wat het makkelijker maakt om drank te weigeren.
Op uitgaansavonden zien we op onze monitors al wie er aan het indrinken zijn buiten de rij. Zo kunnen we de portier erop wijzen om extra te letten op de mensen die in de rij hun dronkenschap proberen te verhullen.
Jongeren die het bij Lucky echt te bont maken moeten bij ons op gesprek komen, daarbij nodigen we soms ook de ouders uit en spreken we de jongeren aan op hun gedrag. Voor ouders is het erg fijn dat een derde partij het voor hén opneemt. Het komt voor dat we jongeren dan naar Halt en/of de politie doorsturen als de problemen te groot zijn.
Werken jullie samen met de gemeente of de politie?
Zeker, vooral met de politie leven we op goede voet. Zij weten dat wij goed controleren aan de deur en aan de bar. Verder bezoeken we het periodieke Algemene Veiligheidsoverleg van de gemeente, want we delen graag onze ervaringen met hen. Nu we een aantal jaar verder zijn merk je dat we elkaar ook beter gaan begrijpen en dat er een realistischer beeld van de problemen bestaat. Horeca zijn in veel gevallen niet de plek waar het fout gaat met het drinken, het gaat fout bij de mensen thuis.
Wat zou je graag verbeterd zien?
Eigenlijk twee dingen. De mentaliteit van het indrinken moet veranderen, en gemeenten moeten op dezelfde manier handhaven, nu verschilt het beleid nog teveel en is de naleving niet overal hetzelfde.