Je leeftijd staat niet op je voorhoofd, daarom vragen we je legitimatie

< Terug
alt

Cafe Sjans

'Een centraal punt om te identificeren scheelt zoveel stress in je zaak'

Op Texel heeft de plaatselijke horeca een unieke gezamenlijke aanpak ontwikkeld in samenwerking met de gemeente. Arnold Kaercher is eigenaar van onder andere Café Sjans in De Koog en vertelt meer over de totstandkoming van onder andere een legitimatie-unit in de dorpsstraat waar iedereen langs moet voor het uitgaan. Zo ziet de horeca samen toe op de naleving van de nieuwe alcoholleeftijdsgrens.

Hoe werd de nieuwe wet door jullie ontvangen in 2014 binnen de horeca?

We hadden begrip voor de maatregel; ook wij waren niet gelukkig met minderjarigen die teveel alcohol dronken. Maar we waren, en zijn, ook kritisch. De nieuwe wet lijkt namelijk nieuwe problemen te veroorzaken. Zo merken wij dat het aantal dronken minderjarigen dat probeert binnen te komen veel hoger ligt dan voor 2014, ze lijken thuis of op straat meer in te drinken dan in de jaren daarvoor. En ik heb geen harde cijfers, maar ook het drugsgebruik lijkt te zijn gestegen. Maar laat ik vooropstellen dat we de extra verantwoordelijkheid heel serieus nemen en dat ik achter onze huidige aanpak sta.

Wat zijn jullie gaan doen om de nieuwe wet na te leven en waar liepen jullie tegenaan?

We hebben een zogenaamd gentlemen’s agreement opgesteld met de gemeente. In de dorpsstraat hebben we als horeca-ondernemers een leegstaand pand omgebouwd tot legitimatieruimte. Hier moet het uitgaanspubliek langs om zich te legitimeren voor ze ergens naar binnen mogen. Minderjarigen krijgen een rood bandje, meerderjarigen een groene. Verder instrueren we het personeel regelmatig om goed op de bandjes te letten tijdens het schenken. Daar ben ik heel streng op.

De boa weet dat ook. Zodra er een minderjarige met alcohol in zijn hand staat, stapt hij op hen af en verwijdert hij diegene uit de bar. Hij weet dat de fout niet bij ons ligt omdat we scherp op de kleur van de bandjes letten.

Op uitgaansavonden wordt er daarnaast één portokanaal aangehouden waar alle portiers op zijn aangesloten. Zo weten zij onderling welke jongeren voor overlast hebben gezorgd.

3u1a7946

Wat moet er nog beter?

We betrappen regelmatig jongeren die via via alcohol proberen te drinken; zodra we dit zien worden ze vriendelijk de kroeg uitgezet en schakelen we de politie in die het over moete nemen. Helaas hebben zij niet altijd genoeg mankracht om iets met de jongeren te doen zodat de jongeren weer op straat komen te staan. Wil de overheid dit probleem oplossen dan is er denk ik meer geld nodig.

Van een andere orde: omgaan met de jongeren is ook een beetje een kat-en-muisspelletje. Ze zitten op een leeftijd dat ze willen experimenteren en verzinnen van alles om dit mogelijk te maken. We hebben al eens bandjes met nieuwe sluitingen laten maken omdat de oude werden nagemaakt.

Ook ouders zouden strenger moeten zijn, het komt voor dat ze op eigen terrein een feest geven zodat hun kind daar toch kan drinken of ze kopen drank zodat hun kind wat kan voordrinken.

Waar lopen jullie op dit moment tegenaan?

Zoals ik aangaf zijn het indrinken en drugs problemen die we al kenden, maar groter lijken te worden. Verder gebeurt het regelmatig dat jongeren een fles sterke drank verstoppen in de bosjes en tussen het kroeghoppen door, even langs de fles gaan om alsnog te drinken. Ze willen liever niet de hele avond aan de cola.

Een ander probleem zijn omringende dorpen. Daar is nog geen centraal punt, wat tot gevolg heeft dat minderjarigen daar uitgaan omdat ze weten dat de controle daar minder streng is. En ook Europees speelt dit: waarom zou je op je 17e naar Texel gaan als je voor 80 euro in Spanje zit waar je wel alcohol mag drinken? Om dit te laten slagen is brede samenwerking nodig, anders lijden de goeden onder de slechten.

Heb je tips voor andere horeca-ondernemers?

Pak het probleem samen op en betrek de gemeente in de plannen. Een centraal punt om te legitimeren scheelt zoveel stress op de werkvloer en in de rij. De opstartkosten zijn wellicht hoog, maar het is het echt dubbel en dwars waard.

Wat zou je de overheid aanraden?

Mensen veranderen qua uiterlijk veel tussen hun 14e en hun 17e. Het was soms onmogelijk om te zeggen of een meisje dat claimde dat ze 18 was, zich legitimeerde met haar eigen ID waarop ze nog 14 was of met het ID met een kinderfoto van een oudere vriendin. Een grotere foto op het ID of het korter geldig maken van het document zou voor de controleurs een hoop schelen.