Je leeftijd staat niet op je voorhoofd, daarom vragen we je legitimatie

< Terug
alt

R.S.V. Sanctus Laurentius

'Geen 18? Dan moet je nog even wachten'

Bij organisaties die zich bezighouden met verantwoord alcoholgebruik en het accepteren van de regels zullen weinig mensen aan studentenverenigingen denken. Toch wordt er onder de verschillende verenigingen hard gewerkt om hier handen en voeten aan te geven. Praeses Ted Bolsius spreekt namens R.S.V. Sanctus Laurentius over de manieren waarop zij toezien op naleving van de leeftijdsgrens om alcohol te kopen.

Hoe werd de nieuwe wet ontvangen in 2014?

,,De nieuwe wet die in januari 2014 inging viel samen met mijn eerste jaar hier, maar ik was toen 18 dus merkte er weinig van. Eigenlijk werd deze nieuwe regel door iedereen goed ontvangen en wist iedereen waar hij aan toe was. Dat had er misschien ook mee te maken dat Laurentius slechts twee leden had die even niet meer mochten drinken. Alle leden wisten wie dit waren en konden hen controleren, er was op dat moment veel sociale controle. Als stok achter de deur hanteerden we interne boetes die uitgedeeld konden worden als we ze zouden betrappen, omdat we niet wilden dat individuen het zouden verpesten voor de rest.”

Wat zijn jullie vanaf het studiejaar 2014/2015 gaan doen?

,,Als eerste Rotterdamse studentenvereniging hebben wij ons aannamebeleid voor nieuwe leden aangepast. Dit wil zeggen dat iedereen jonger dan 18 jaar er bij ons niet inkomt en nog even geduld moet hebben. Soms zorgt dit voor wat ongelukkige situaties; als deadline hanteren we altijd de eerste avond dat nieuwe leden officieel bij ons binnen mogen komen, maar iemand die twee dagen daarna jarig is moeten we helaas weigeren. Dat is niet leuk, maar het is wat het is. We moeten ergens een grens trekken en het volgende studiejaar zijn ze hartstikke welkom.‘’

Het aannamebeleid is duidelijk, maar zijn er momenten in het jaar dat er toch 17-jarigen binnen mogen komen?

,,De Eurekaweek – de introductieweek voor Rotterdamse studenten in september – is heel belangrijk en net even anders. Hier stellen wij ons open voor potentiële nieuwe leden, wat betekent dat ook 17-jarigen dan naar binnen mogen. Bij evenementen die wij tijdens die dagen organiseren zorgen we voor extra toezicht: naast 25 eigen leden die aan de deur en binnen controleren, huren we ook 15 beveiligers in. Bezoekers moeten zich identificeren aan de hand van hun collegekaart én hun ID-kaart, waarna zij een bandje overhandigd krijgen. Groen betekent dat je meerderjarig bent, roze betekent dat je minderjarig bent en geen alcohol krijgt.’’

Werken jullie samen met andere partijen?

,,We zijn recent benaderd door de gemeente Rotterdam voor een werkgroep die zich bezig gaat houden met dit onderwerp, daarnaast hebben we goed contact met de gemeente en de politie. Zij weten dat ons aannamebeleid zorgt voor weinig problemen, maar we hebben regelmatig contact om kennis uit te wisselen en informatie te geven over hoe het staat.’’ Bolsius vervolgt: ,,Daarnaast hebben we veel contact met studentenverenigingen uit Rotterdam en zijn er tweemaandelijkse bijeenkomsten van studentenverenigingen in Nederland. Ook hier wisselen we kennis uit over dit soort onderwerpen.”

Het klinkt alsof jullie het goed onder controle hebben. Zijn er tips die je andere verenigingen kunt meegeven?

,,Wat mij betreft is voorkomen altijd beter dan genezen, ik sta dan ook erg achter ons aannamebeleid. Als bestuur hebben we als taak om de vereniging goed te laten draaien. Problemen met minderjarigen die bij ons alcohol drinken willen we voorkomen, vandaar dat we het aannamebeleid in stand houden. We willen de goede sfeer hier in stand houden en voorkomen dat we met een politiepet op moeten controleren.”